(c) All rights reserved

Αν είσαι απ’ αυτούς που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σοκολάτα και όταν πάει τέσσερις η ώρα όλα γύρω σου γίνονται κόκκινα μέχρι να τσιμπήσεις ένα κομματάκι μικρής ευτυχίας, τότε το άρθρο αυτό είναι για σένα!

Το κακάο, ο ακατέργαστος σπόρος από τον οποίο γίνεται η σοκολάτα, είναι τροφή πλούσια σε διατροφική αξία: το κακάο είναι η πλουσιότερη τροφή στον κόσμο (πλουσιότερη και απο superfoods όπως τα γκότζι μπέρις, ασάι κλπ) σε αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, προστατεύοντας από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Γι’ αυτό και οι Αζτέκοι ονόμαζαν το κακάο «φαγητό των θεών». Δυστυχώς όμως οι περισσότερες σοκολάτες εμπορίου περιέχουν καβουρδισμένους σπόρους κακάο που πλέον έχουν χάσει όλη τη θρεπτική τους αξία και τα περισσότερα αντι-οξειδωτικά τους στοιχεία. Για να πάρεις τη λαχταριστή γεύση αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά του κακάο, είναι σημαντικό να επιλέγεις ωμό ή ακατέργαστο κακάο (αυτό που δεν έχει ψηθεί) και να αποφεύγεις τις σκόνες εμπορίου και τις σοκολάτες που εκτός από μικρή διατροφική αξία έχουν και άφθονη ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα, αναζήτησε στη συσκευασία φράσεις όπως: α) ωμοί, μη επεξεργασμένοι σπόροι κακάο, β) βιολογική, μη καβουρδισμένη σκόνη κακάο, γ) βιολογική μαύρη σοκολάτα (υγείας)  με το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό ζάχαρης και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο (συνήθως αυτά είναι σχετιζόμενα). Ακατέργαστη σκόνη κακάο θα βρεις στα περισσότερα μαγαζιά βιολογικών τροφίμων και δυστυχώς είναι εντελώς διαφορετική από τη σκόνη κακάο που πουλάνε στα σουπερμάρκετ. Είναι αρκετά πιο ακριβή αλλά η υψηλή διατροφική της αξία (που σου δίνει ακόμα περισσότερους λόγους να τρως σοκολάτα) και η υψηλή περιεκτικότητά της σε γεύση (θα χρειαστείς το 1/3 της ποσότητας που θα έβαζες από τη σκόνη εμπορίου) αξίζουν την επένδυση! Μόλις προμηθευτείς το σωστό κακάο, προτείνω να δοκιμάσεις το πιο νόστιμο και εύκολο brownie που υπάρχει στο κόσμο:

Υλικά (για περίπου 12 κομμάτια):

Για τη βάση:

-100γρ καρύδια

-100γρ φυστίκια πέκαν

-150γρ χουρμάδες (τύπου μετζούλ), που έχεις μουλιάσει για 4 ώρες

-2κτλ σούπας ταχίνι

-50γρ ωμή, ακατέργαστη σκόνη κακάο

Για το γλάσο:

-50 γρ λάδι καρύδας

-25γρ ωμή σκόνη κακάο

-1,5 κτλ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

-1/3 κουταλιά γλυκού αλάτι

12 φράουλες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζεις τους ξηρούς καρπούς σε επεξεργαστή τροφίμων και αλέθεις μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη μάζα. Σε ένα τετράγωνο τάπερ (περίπου 15 εκατ.) απλώνεις μεμβράνη απο άκρη σε άκρη αφήνοντας αρκετή μεμβράνη στα πλάγια για να μπορέσεις να αφαιρέσεις το brownie. Τοποθετείς το μείγμα στο τάπερ και πατάς με τα δάχτυλα για να απλωθεί ομοιόμορφα. Για να φτιάξεις το γλάσο, λιώνεις το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί, προσθέτεις το μέλι, το κακάο και το αλάτι και ανακατεύεις. Απλώνεις το γλάσο πάνω στη βάση και διακοσμείς με τα κομμάτια φράουλας. Αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά, αν και μπορεί να φαγωθεί και κατευθείαν!

Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog  www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife.

Κορίνα Καραδήμου, Σπουδάστρια  Διατροφικής Θεραπείας στο  College of Naturopathic Medicine, London