Aν γνωρίζαμε το μυστικό της ευτυχίας, θα ήμασταν ήδη πλούσιες. Αλλά, η ευτυχία είναι κάτι που δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα στη διάθεση μας – εν αντιθέσει με τόσα άλλα στο σημερινό, σύγχρονο κόσμο. Δεν μπορούμε να τη παραγγείλουμε ούτε να την αποκτήσουμε κάνοντας swipe.

H ψυχολογία ωστόσο, αποδεικνύει οτι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση μας – και για να γίνει αυτό, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούν σε αυτό.

Η γενναιοδωρία είναι ένα τέτοιο γνώρισμα. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communicatiοns, η γενναιοδωρία μπορεί να προκαλέσει θετικά και ευχάριστα αισθήματα στον εγκέφαλο. Ερευνητές απο το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, αναγνώρισαν μια νευρική σύνδεση ανάμεσα στον αλτρουισμό και την ευτυχία.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε οτι η πρόθεση μόνο να βοηθήσεις είναι αρκετή για να ενεργοποιηθεί το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις καλές πράξεις και την ευτυχία.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 50 άτομα. Δόθηκαν σε όλους 76 λίρες- οι μισοί έπρεπε να αγοράσουν κάτι για τους ίδιους ενώ οι άλλοι μισοί έπρεπε να αγοράσουν ένα δώρο για κάποιον που γνώριζαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στα τρία τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά, την ευτυχία και την διαδικασία λήψης αποφάσεων, στα άτομα που έπρεπε να αγοράσουν κάποιο δώρο για ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Αυτά τα άτομα αποδείχθηκαν πιο γενναιόδωρα σε σύγκριση με τα άλλα. Ακόμη, υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την αύξηση της διάθεσης και σημειώθηκαν υψηλότερα επίπεδα χαράς μετά το τέλος του πειράματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το ποσό που διέθεσαν για το δώρο που έπρεπε να κάνουν, δεν επηρέασε το πώς ένιωσαν οι συμμετέχοντες. Απλά και μόνο η διάθεση να κάνουν αυτό το δώρο ήταν αρκετή για να νιώσουν χαρά. Ακόμη και μικρές κινήσεις, όπως το να αγοράσεις ένα καφέ για το συνάδελφο σου, μπορεί να δώσει χαρά και να έχει ευεργετική δράση.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Το όφελος του να είσαι γενναιόδωρος ‘περιλαμβάνει τα πάντα, απο το να αναπτύξεις το αίσθημα της γενναιοδωρίας μέχρι το να είσαι κοινωνικός και πιο δραστήριος’, υποστηρίζει ο Christian Smith, συγγραφέας του The Paradox of Generosity.

Περιλαμβάνει νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που δίνουν περισσότερη ευχαρίστηση, καθώς και το αίσθημα της επιβράβευσης γιατί έχουν κάνει κάτι καλό’, συμπληρώνει. ‘Όσο πιο χαρούμενος και υγιής είναι κάποιος στη ζωή του, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει γενναιόδωρος – αν και αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο’.