H φυσική βανίλια έχει ένα από τα πιο δυνατά και γλυκά αρώματα και η προσθήκη της σε μια συνταγή κάνει πραγματικά τη διαφορά. Είναι, όμως, ένα σχετικά ακριβό υλικό, που ίσως δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Ένας έξυπνος τρόπος να έχουμε άρωμα βανίλιας σε οποιοδήποτε γλυκό ή ρόφημα είναι να αρωματίσουμε απλή ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική ή καστανή, με λοβούς φυσικής βανίλιας.

Χρησιμοποιείστε δύο ολόκληρους λοβούς βανίλιας για κάθε μισό κιλό ζάχαρης. Τοποθετήστε τους σε ένα βάζο με αεροστεγές κλείσιμο, γεμίστε το με τη ζάχαρη και διατηρήστε το για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους λοβούς για κάποια συνταγή ανοίγοντάς τους και παίρνοντας τα σποράκια τους και μετά να τους ξανατοποθετήσετε μέσα στο βάζο. Το άρωμα γίνεται ακόμα πιο έντονο.

Κρατήστε αυτό το βάζο στο ντουλάπι σας ανανεώνοντας τη ζάχαρη και προσθέτοντας και άλλους χρησιμοποιημένους λοβούς βανίλιας και θυμηθείτε να ανακατεύετε το περιεχόμενο κατά διαστήματα, καθώς η υγρασία της βανίλιας μπορεί να κάνει τη ζάχαρη να κολλήσει.

Μαρία Πρασσά (bread&tea)