Τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και στον κόσμο της μόδας χωρίζονται με μία πολύ λεπτή κλωστή. Η μόδα είναι μία από τις πιο ισχυρές μορφές τέχνης, εμπνέεται από την ίδια την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Δημιουργεί δική της αισθητική επηρεαζόμενη από έργα τέχνης και καλλιτέχνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το φαινόμενο «μόδα» εμφανίστηκε για την ανάδειξη της τέχνης μέσω της ατομικότητας. Από τους πρώτους σχεδιαστές και δημιουργούς μόδας μέχρι και της τελευταίας δεκαετίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που αποτύπωσαν κάποιο έργο τέχνης ή καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής σε μία από τις δημιουργίες τους. Η τέχνη κάνει την επανάσταση της χρησιμοποιώντας την μόδα.

Art x Fashion through the years-savoir ville (2) (Jean Cocteau, Salvador Dali, Salvador Dali) Από τα πρώτα και πιο γνωστά παραδείγματα είναι ξεχωριστή συνεργασία της Elsa Schiaparelli με τον εκκεντρικό Salvador Dali και τον σουρεαλισμό την δεκαετία του 30. Ποιος δεν έχει θαυμάσει άλλωστε την πρωτοπορία εκείνης της εποχής, που είναι ολοφάνερη στους φανατικούς της μόδας και της τέχνης, παρατηρώντας τα φορέματα στα οποία ο ίδιος ο Salvador Dali είχε ζωγραφίσει έναν αστακό και δάκρυα σε ένα άλλο; Ο στενός κύκλος της Schiaparelli αποτελούνταν κυρίως από καλλιτέχνες όπως, εκτός από τον Dali, τον Cocteau και τον Bérard, επόμενο ήταν να αντλούσε έμπνευση από αυτούς και να την αποτύπωνε τόσο έντονα στις μοναδικές δημιουργίες της.

Art x Fashion through the years-savoir ville (1) Φτάνοντας στην δεκαετία του 60, συγκεκριμένα στο 1965 και στην κίνηση του pop art, γίνεται ακόμα πιο έντονη η επιρροή της μοντέρνας, αυτή τη φορά, τέχνης πάνω στα ρούχα. Ξεκάθαρη ήταν άλλωστε η επιρροή που έλαβε ο Yves Saint Laurent από πίνακες του Mondrian. Μια συλλογή αποτελούμενη από 6 κοκτέιλ φορέματα, που έγιναν καμβάς για την αποτύπωση γεωμετρικών γραμμών και χρωμάτων. Ο δημιουργικός και λάτρης της τέχνης Yves Saint Laurent, πειραματίστηκε με την μόδα και την μοντέρνα τέχνη έχοντας επιτυχώς αποτυπώσει στις δημιουργίες το Zeitgest της εποχής.

Art x Fashion through the years-savoir ville (3) Λάτρης των 60s και των γκράφιτι, ο Stephen Sprouse, συνεργάστηκε με τον Marc Jacobs, δημιουργώντας μία συλλογή τσαντών για την Louis Vuitton το 2001 η οποία έγινε ανάρπαστη. Στη συνέχεια το 2006, 2 χρόνια μετά τον θάνατο του Stephen Sprouse, όπως επίσης και το 2008 ο Marc Jacobs χρησιμοποίησε τα λεοπάρ γκράφιτι του Sprouse από το 1987, τα οποία αποτύπωσε πάνω σε τσάντες, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ της Louis Vuitton, τα οποία για ακόμη μία φορά έγιναν sold-out. Παρατηρούμε πως η αντανάκλαση της τέχνης μέσω της μόδας, κάνει πιο γνωστά τα καλλιτεχνικά ρεύματα της κάθε εποχής και είναι μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εναλλακτική να μας κάνει να δούμε την μόδα ως τέχνη και όχι απλά ως αντικείμενο και τάση.