61-pragmata-poy-prepei-na-ksereis-sta-20s-gia-th-douleia-savoir ville 1.    Money matters. Λένε πως τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία, φέρνουν, όμως, μια τσάντα, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα κινητό, ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και πάει λέγοντας. Όσο φιλότιμη/ος κι αν θέλεις να φανείς στον μελλοντικό σου εργοδότη δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο μισθός που θα παίρνεις θα εξασφαλίζει ένα μεγάλο μέρος –αν όχι όλο- των προς το ζην σου. Πριν στείλεις, λοιπόν, το βιογραφικό σου βεβαιώσου από έγκυρες πηγές ή και γνωστούς που τυχαίνει να δουλεύουν στον επιθυμητό χώρο εργασίας πού κυμαίνονται οι μισθοί. Είμαστε ό,τι παίρνουμε!

2.    Αυτοπεποίθηση. Ο χρυσός κανόνας της αυτοπεποίθησης οφείλει να συνοδεύεται από χαμόγελα και αέρα εμπειρίας. Όσο πιο άνετη/ος φαίνεσαι σε μια συνέντευξη, τόσο πιο έμπιστη/ος φαίνεσαι. Τις περισσότερες φορές είμαστε πιο έξυπνοι απ’ ό,τι νομίζουμε. Κάθε φορά, λοιπόν,  που σε αμφισβητείς, μη διστάσεις να ρωτήσεις, τον φίλο, τη φίλη ή τον καθηγητή σου για τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου. Θα εκπλαγείς από το πόσο όμορφα θα νιώσεις, ακούγοντάς τα.

3.    Οι ιδέες και οι απόψεις σου είναι «χρυσές». Ίσως πιστεύεις ότι παραείσαι νέος και άπειρος για τον εργασιακό σου χώρο ή ίσως πάσχεις από το Σ.Ε.Α. (Σύνδρομο Έλλειψης Αυτοπεποίθησης) που προαναφέρθηκε, σίγουρα όμως οι ιδέες σου δεν είναι άσχημες. Σίγουρα θα σας έχει τύχει να σκέφτεστε να προτείνετε κάτι και λίγο αργότερα να το ακούτε να ξεστομίζεται από κάποιον συνάδελφό σας λες και σας έκλεψε την ιδέα μέσα από το κεφάλι. Όχι δε σας την έκλεψε, απλώς ο συνάδελφός σας ακολούθησε τη συμβουλή Νο.2 και τόλμησε!

4.    Δεν υπάρχουν ονειρεμένες δουλειές. Υπάρχουν καλές δουλειές. Μην ξεχνάς, ωστόσο, ότι ακόμη και η καλύτερη δουλειά στον καλύτερο εργασιακό χώρο, αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Έτσι, αν βρίσκεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον με φιλικό εργοδότη και φιλικούς συναδέλφους, καθώς και με επαρκή μισθό, θεώρησε τον εαυτό σου τυχερό. Δεν το λέει αυτό ο οποιοσδήποτε.

5.    Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μια φράση, χιλιάδες χρήσεις. Εν έτει οικονομικής κρίσης δεν ήταν λίγες οι απολύσεις εργαζομένων, οπότε οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Το να έχεις ένα δεύτερο σχέδιο, δεν είναι απαισιόδοξο, είναι έξυπνο. Έχε πάντα μια ιδέα για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου σε περίπτωση που –χτύπα ξύλο- βρεθείς σε τέτοια θέση. Έχε πάντα κάποια χρήματα στην τράπεζα και μην ξεχνάς πως κάθε γνωριμία που κάνεις δεν ξέρεις πώς θα σου φανεί χρήσιμη.

6.    Μη φοβάσαι να εγκαταλείψεις τη θέση σου. Δε λέω απολύσεις γίνονται συχνά πυκνά, με τις παραιτήσεις, όμως, τι γίνεται; Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρούσα γνωστούς και φίλους να δυσφορούν στο εργασιακό τους περιβάλλον, με εργοδότες που τους εκμεταλλεύονταν και μισθούς που ανεβοκατέβαιναν σαν το τρενάκι του τρόμου. Αν κι εσύ βρίσκεσαι σε παρόμοια θέση μη διστάσεις να υποβάλλεις την παραίτησή σου και να ψάξεις μια καλύτερη δουλειά. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την αξία σου και να τη διεκδικείς.

7.    Μην ξεχνάς ότι από το 0 ξεκινάμε. Κανείς από εμάς δεν ανέλαβε διευθυντικές θέσεις αμέσως μόλις τελείωσε τη σχολή του. Μια υγιής εργασιακή πορεία οφείλει να ξεκινάει από το 0 και με την πάροδο του χρόνου και της εμπειρίας να αυξάνεται. Ναι, μπορεί να περάσεις τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου σηκώνοντας τηλέφωνα και κλείνοντας ραντεβού για το αφεντικό σου, αλλά όχι δε θα το κάνεις αυτό για πάντα. Άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά. Δώσε σημασία στο καλύτερο που μπορείς να κάνεις και θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα και μεθοδικά θα ανέβεις. Καλή τύχη!