Παρόλο που τα «σωστά», για τον καθένα από εμάς, άτομα θα μας δεχτούν γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε, κάποιες συμπεριφορές μας μπορεί να απομακρύνουν τα άτομα αυτά. Οι τοξικές συμπεριφορές υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους. Το να τις αναγνωρίσουμε και να τις αποδεχτούμε όμως, είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να τις αλλάξουμε τελικά. Αν το σενάριο αυτό σου φαίνεται γνώριμο και θέλεις να σταματήσεις να αναπαράγεις τις διάφορες τοξικές συνήθειες μέσα στις σχέσεις σου, συνέχισε να διαβάζεις. Ακολουθούν έξι συμπεριφορές που απομακρύνουν τους γύρω μας και πώς αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν.

Το παίρνεις πολύ προσωπικά

Εντάξει, είπαμε η ζωή είναι δύσκολη, αλλά το να παίρνεις τόσο προσωπικά οτιδήποτε συμβαίνει, την κάνει ακόμα δυσκολότερη. Συνήθως η νοοτροπία αυτή προέρχεται από το γεγονός πως στηρίζεις την αξία σου σε καταστάσεις. Και όχι στον ίδιο σου τον εαυτό. Για παράδειγμα, αν το αφεντικό σου δώσει την αύξηση σε άλλον συνάδελφο, πιστεύεις πώς εσύ δεν ήσουν αρκετά καλός.

Αυτή η αρνητικότητα καταστρέφει όχι μόνο τη σχέση με το αφεντικό σου στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και τον αυτοσεβασμό σου. Αυτά που σου συμβαίνουν δεν υποδεικνύουν τι άνθρωπος είσαι. Το να καθορίζεις την αξία σου με βάση τις πράξεις άλλων δεν οδηγεί στην ευτυχία. Εξάλλου, είσαι ο μόνος που έχει των έλεγχο των σκέψεων του και μπορεί να τις προστατέψει.

Tips:

  • Δες τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία
  • Συνειδητοποίησε τι είδους άτομο είσαι
  • Μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα

Η υπερβολική ζήλεια

Μία δόση ζήλειας ίσως είναι καλή για να κινητοποιηθείς, αλλά η υπερβολική και συνεχής σκέψη αυτού του συναισθήματος, σίγουρα βλάπτει και απομακρύνει τους ανθρώπους. Είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις κάποιον στη ζωή σου και να νιώθεις ότι σε υποστηρίζουν το ίδιο, αλλά το να ζηλεύεις, είναι το ίδιο αμήχανο τόσο γι’ αυτούς που το κάνουν όσο και γι’ αυτούς που το παρατηρούν.

Tips:

  • Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου και σκέψου από πού προέρχεται αυτή η ζήλεια
  • Φτιάξε μια λίστα με το τι σε κάνει χαρούμενο στη ζωή σου
  • Συζήτησε γι’ αυτό με κάποιον που εμπιστεύεσαι

Η συνεχής επιβεβαίωση

Όπως το να παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά, έτσι και το να ζητάς συνέχεια επιβεβαίωση καταλήγουν στο ίδιο πράγμα: επιτρέπεις σε κάποιον άλλον να καθορίσει το πόσο καλός είσαι. Ενώ η γνώμη των άλλων μετράει σε κάποιο βαθμό, η φήμη που έχεις ή το πόσα θετικά σχόλια πήρες στη φωτογραφία προφίλ, δεν καθορίζει το πόσο αγαπητός είσαι. Αυτό το τελευταίο, καθορίζεται μόνο από τον τρόπο που νιώθεις εσύ ο ίδιος για εσένα. Κι όσο πιο πολύ βασίζεσαι στην άποψη των άλλων, τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από την ευκαιρία να είσαι αληθινά ο εαυτός σου.

Tips:

  • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εξελιχθεί
  • Ασχολήσου με πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα- όχι με αυτά που ζητούν την προσοχή κι αποδοχή των άλλων
  • Φίλτραρε τις τοξικές αυτές σκέψεις και επαναπροσδιόρισε το τι πιστεύεις για σένα

Δε δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική

Δεν είμαστε τέλειοι και γι’ αυτό λεγόμαστε άνθρωποι. Το να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου, σε βοηθά να δέχεσαι πιο εύκολα κάποια κριτική. Το να μη δέχεσαι την κριτική, όχι μόνο σε εμποδίζει από το να εξελιχθείς σαν άνθρωπος αλλά «αναγκάζει» και τους γύρω σου να φέρονται λες και είναι σε ναρκοπέδιο, κάθε φορά που σου μιλάνε. Το κλειδί όμως στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η επικοινωνία. Και μέσα σε αυτή υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά, τα οποία οφείλουμε να ακούμε, ακόμα κι αν δεν μας ευχαριστούν πάντα.

Tips:

  • Συνειδητοποίησε ότι η κριτική κάποιου συγγενή/φίλου/συντρόφου σου έχει καλό σκοπό και προσπαθεί να σε βοηθήσει
  • Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος σου όταν δέχεσαι οποιαδήποτε κριτική
  • Άκουσε πρώτα και μετά επεξεργάσου το αν πρέπει να αλλάξεις κάτι σε εσένα

Η λογική του «θύματος»

Ο κόσμος δεν θέλει να σε καταστρέψει, αλλά η σκέψη ότι αυτό μπορεί να συμβεί, είναι που απομακρύνει τον άλλο από τη σχέση σας. Βρίσκεις ένα σωρό δικαιολογίες για κάτι που δεν θέλεις να κάνεις ή παραπονιέσαι συνεχώς για το ότι πάντα καταλήγεις στα ίδια αποτελέσματα; Αν ναι, τότε η τάση που έχεις να παριστάνεις το θύμα σε διάφορες περιπτώσεις είναι ο λόγος που νιώθεις έτσι.

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας, πράγματι. Η αρνητικότητα και «απελπισία» όμως που εκπέμπεις, είναι αυτά που καθορίζουν τον ψυχισμό σου και σε εμποδίζουν να αναλάβεις δράση και να τα αλλάξεις.

 Tips:

  • Να είσαι λυπημένος αλλά να βρίσκεις τη δύναμη να καταστρώνεις ένα σχέδιο για να το ξεπεράσεις
  • Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τις δικές σου «ατυχίες»
  • Πίστεψε ότι μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση

Ο αρνητικός σχολιασμός των άλλων.

Τα θετικά άτομα δεν ευχαριστούνται με το να σχολιάζουν αρνητικά τους άλλους. Ο λόγος που ξεκινάει μια συζήτηση δεν έχει να κάνει με το να κρίνουμε τους άλλους για να νιώσουμε εμείς καλύτερα.

Θέτοντας στόχους και ενθαρρύνοντας αυτούς που κάνουν το ίδιο, θα καταλάβεις ότι δεν έχεις χρόνο να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι, αφού θα κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου.

Tips:

  • Μην συμμετέχεις στο κουτσομπολιό ή πες πώς δεν σε ενδιαφέρει να σχολιάσεις
  • Σκέψου καλά το λόγο που σχολιάζεις πριν το κάνεις
  • Άλλαξε θέμα συζήτησης

Τέλος, οι συνήθειες αυτές, που λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε, είναι αυτές που ευθύνονται για πολλά λάθη στις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες, δεν διαφωνώ. Παρόλο όμως που οι αδυναμίες αυτές είναι που μας κάνουν ανθρώπους, η ικανότητα να τις αποδεχτούμε και να τις αλλάξουμε, είναι αυτή που μας κάνει εξαιρετικούς.