Με τον όρο χαμηλή αυτοεκτίμηση αναφερόμαστε σε μια κατάσταση, όπου το άτομο δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και αυτό επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της ζωής του, όπως είναι ο επαγγελματικός ή ο προσωπικός. Αυτό οδηγεί σε άγχος και αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο τον εαυτό μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επίκτητη κατάσταση. Βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας – εκτός από εμάς τους ίδιους – είναι η οικογένεια, οι φίλοι μας, ακόμη και οι δάσκαλοι μας στη παιδική ηλικία. Είναι αναγκαία η ενθάρρυνση και η στήριξη τους διότι αποτελούν σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας. Έπειτα, στην ενήλικη ζωή, η αυτοεκτίμησή μας εξαρτάται αρκετά και από τον κοινωνικό περίγυρο και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει.

 Παρακάτω θα προτείνουμε τρόπους ώστε να τόνωσης της αυτοπεποίθησης σου ώστε να προσεγγίσεις τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική:

  1. Σε πρώτο στάδιο, σκέψου πως έχεις απέναντι σου τον εαυτό σου σε ηλικία 10 ετών. Θα του έλεγες ποτέ ότι δεν αξίζει τίποτα ή πως δεν είναι ικανός να καταφέρει τίποτα στη ζωή του; Η απάντηση είναι όχι. Μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σου. Απόβαλε το αίσθημα κατωτερότητας και ξεκίνα να μιλάς στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες στη δεκάχρονη εκδοχή του.
  2. Κάνε μια λίστα με τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα, της εξωτερικής σου εμφάνισης και των ταλέντων σου. Ίσως στην αρχή να σου φανεί δύσκολο αλλά σκέψου για μερικά λεπτά και έπειτα γράψε τα σε ένα χαρτί χωρίς να υποτιμήσεις ή να παραλείψεις κάτι. Αφού το κάνεις αυτό, πάρε λίγο χρόνο να τα διαβάσεις και να εστιάσεις στο καθένα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσεις πως τα καλά σου στοιχεία είναι πολλά παραπάνω από όσα πίστευες.
  3. Απομάκρυνε ανθρώπους με αρνητικότητα από τη ζωή σου. Αντίθετα, προσπάθησε να προσελκύσεις άτομα που βλέπουν με θετική ματιά τα πράγματα, έχουν να σου κάνουν μια εποικοδομητική κριτική και είναι πάντα έτοιμα να σε στηρίξουν. Για να καταφέρεις να δημιουργήσεις έναν τέτοιο περίγυρο, οφείλεις να γίνεις εσύ έτσι πρώτα. Εστίασε στα θετικά στοιχεία, διώξε τη ζήλια από τη ζωή σου και μην προσπαθείς να μιμηθείς άλλες ζωές.
  4. Δώσε βάση στο να λυθούν τα προβλήματα σου και μη σε παραλύει η ύπαρξη τους. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση εστιάζουν στο να βρουν λύσεις για οτιδήποτε τους απασχολεί, είναι αισιόδοξα και αντιμετωπίζουν τους φόβους τους  γενναία. Γίνε αυτός ο άνθρωπος.
  5. Ξεκίνα να αναλαμβάνεις ευθύνες με πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Μην ξεχνάς πως για να το επιτύχεις αυτό, πρέπει να μαθαίνεις συνεχώς πράγματα. Το βασικότερο,όμως, είναι να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά ταλέντα και δυνατά σημεία. Προσπάθησε να επενδύεις σε ρεαλιστικά πλάνα ώστε να είναι πιο πιθανή η επίτευξή τους και δες την αποτυχία ως ευκαιρία για μια νέα, πιο εποικοδομητική προσπάθεια.