2 Second Hand Shops στη Ροδο

Κατά κύριο λόγο το secondhand ήρθε στης ζωές μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε μόνο όταν πιέζεσαι βρίσκεις λύσεις. Μπoρεί πιο παλιά να είχε την μορφή βοήθειας σε άτομα που δεν είχαν την οικονομική άνεση να αγοράσουν ρούχα πλέον όμως έχουν επανέλθει και έχουν γίνει παγκόσμια τάση.
Κάθε κομμάτι μοναδικό με την δική του ιστορία περιμένει τον επόμενο που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει την διαδρομή του.
Μέχρι πρότινος, στις μεγάλες πόλεις θα έβρισκες μαγαζάκια με vintage και secondhand ρούχα και αντικείμενα. Αυτό είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που το Apotheke και το Trash ξεχωρίζουν, γιατί η βάση τους βρίσκεται σε ένα νησί, τη Ρόδο. Vintage και secondhand μαγαζιά και τα δυο, άνοιξαν πρόσφατα και είναι στην ίδια γειτονιά. Αυτό που τα ενώνει είναι η αγάπη των ιδιοκτητών τους και η κοινή πίστη τους στην κουλτούρα του secondhand.
Τους συναντήσαμε και σας του συστήνουμε.

APOTHEKE (Σοφοκλή Βενιζέλου 10, Ρόδος)

apotheke

Η Καρολίνα και ο Παντελής είναι ιδιοκτήτες του APOTHEKE, vintage και secondhand καταστήματος. Χρόνια φίλοι τους συνέδεσε αμέσως η αγάπη τους και η κοινή ιδεολογία τους για το secondhand. Η Καρολίνα είναι μεγαλωμένη στη Σουηδία και ο Παντελής είναι κατά το ήμισυ Ολλανδός, όπου εκεί έχει περάσει και τα φοιτητικά του χρόνια, οπότε ”η νοοτροπία του secondhand μας είναι πιο οικεία” μας ανέφεραν. Επίσης, η Καρολίνα έχει ανάλογη εμπειρία, αφού στη Σουηδία διατηρούσε secondhand μαγαζί.

Όλα ξεκίνησαν μέσα από τα Vintage Bazaar που έκαναν ανά περιόδους, μέσα από τα οποία είδαν ότι είχαν μέγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Έτσι, η απόφαση να ανοίξουν ένα μαγαζί που θα ”κρύβονταν” ξεχωριστά κομμάτια-θησαυροί δεν άργησε. Αυτοί, λοιπόν, οι δυο λάτρεις του vintage και του secondhand ταξιδεύουν ασταμάτητα σε χώρες όπως η Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία ώστε να επιλέξουν ένα προς ένα τα ρούχα και τα αντικείμενα τους. ”Η ανταπόκριση του κοινού είναι υπέροχη! Αν σκεφτεί κανείς πως έχουμε ανοίξει εδώ και μόλις τέσσερις μήνες!” μας είπαν και μάλιστα αυτός είναι και ο κυρίως λόγος που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα online shop για να ικανοποιήσουν και τους εκτός Ρόδου πελάτες τους.

apotheke 1

Ασφαλώς μιλώντας με δυο άτομα που το secondhand και η vintage κουλτούρα είναι πλέον η καθημερινότητα τους δεν θα μπορούσαμε να μην τους ρωτήσουμε για την προκατάληψη που υπάρχει στη χώρα μας για αυτό το θέμα.
”Σίγουρα υπάρχει η προκατάληψη του τύπου ότι συνδυάζουν το μεταχειρισμένο με κάτι πολυφορεμένο, σκισμένο, βρώμικο. Καμία σχέση! Υπάρχουν άτομα που έρχονται στο μαγαζί μας χωρίς να ξέρουν ότι έχουμε secondhand και έχει τύχει να πρέπει να τους πείσουμε ότι είναι όντως μεταχειρισμένα. Φροντίζουμε τα ρούχα μας να είναι σε άριστη κατάσταση. Το μόνο που έχω να προτείνω σε αυτούς που διστάζουν στην ιδέα του secondhand είναι να περάσουν και να δουν οι ίδιοι ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν μια γνώμη, πιστεύω θα τους αρέσει!
Καταλαβαίνω πως ενώ στο εξωτερικό υπάρχει χρόνια το concept του μεταχειρισμένου για την Ρόδο είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό που θα έλεγα σε κάποιον που αποκλείει την ιδέα της αγοράς secondhand είναι ότι μόνο σε τέτοια μαγαζιά θα βρεις ένα μοναδικό κομμάτι σε κάθε πράγμα, ένα και μοναδικό ”. Άλλωστε αυτό συμβαδίζει και με τον σκοπό τους, δηλαδή να προτείνουν μια εναλλακτική λύση πέρα από την mainstream μόδα των μεγάλων εταιρειών και μια πιο interactive σχέση με τους πελάτες τους μέσα από διάφορες ιδέες που έχουν και events που κάνουν, όπως μας είπαν.


TRASH (Σοφοκλή Βενιζέλου 13, Ρόδος)

Trash

Tο TRASH είναι εξίσου ένα brand new μαγαζί με vintage και secondhand ρούχα και αντικείμενα. Ιδιοκτήτες του είναι η Μαριάννα και ο Γιώργος, ένα ζευγάρι που μοιράζεται το ίδιο πάθος για το vintage. Η πρώτη επαφή την Μαριάννας με το vintage έγινε πριν 6 χρόνια στο Παρίσι και από τότε έχει δημιουργήσει τη δική της συλλογή. Ενώ ο Γιώργος μυήθηκε στην vintage κουλτούρα πριν 12 χρόνια, στην Σκωτία όπου ζούσε.

Το όνομα του προέκυψε από την λέξη σκουπίδι (trash), καθώς όλα ξεκίνησαν από την συλλογή και αναπαλαίωση πεταμένων επίπλων και αντικειμένων. Μετά το πρώτο Vintage Bazzar που έγινε στη Ρόδο πέρυσι τον Αύγουστο ”αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για να έχουμε μια συνεχής επικοινωνία με τον κόσμο”, μας είπαν. Όποτε μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν ”ήταν να βρεθεί ο ιδανικός χώρος μέσα στον οποίο θα χτίσεις βήμα βήμα το όνειρο σου”.

Μιλώντας με την Μαριάννα και τον Γιώργο για το vintage στην χώρα μας ανέφεραν πως μπορεί να ξεκίνησε ως trend όμως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το καθιέρωσαν ως τρόπο ζωής ” Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη του κόσμου να ξεχωρίζει. Έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας ένα ”ρεύμα” απελευθέρωσης και έννοιες όπως δημιουργικότητα και εκκεντρικότητα κυριαρχούν. Τα vintage ρούχα πλέον είναι ο τρόπος για να εκφράσει κάποιος την μοναδικότητα του, και όχι τα μαζικώς παραγόμενα ρούχα.”

Παρ’ όλα αυτά όμως ο κόσμος δεν έχει αποβάλει τις όποιες προκαταλήψεις του απέναντι στο secondhand και κάποιοι από τους λόγους είναι ότι ”Συνήθως ευθύνεται η πεποίθηση ότι τα vintage ρούχα είναι βρώμικα και σε κακή κατάσταση. Είναι πλέον γνωστό πως τα ρούχα μπαίνουν σε κλίβανους όπου εξουδετερώνονται όλα τα μικρόβια.  Ή ότι δεν θα μπορέσουν να τα εντάξουν στην γκαρνταρόμπα τους. Θεωρούν πως είναι παλαιομοδίτικα ρούχα, η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία από την οποία κάποιος μπορεί να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει στιλιστικά. Και φυσικά όποιος έχει την περιέργεια και δοκιμάσει κάτι διαφορετικό μπορεί να ανακαλύψει άλλες πτυχές του εαυτού του.”

10653915_1464228837184776_411369061_n

Όταν βρισκόμαστε σε ένα μαγαζί με vintage πράγματα η επιλογή του τι θα επιλέξουμε να αγοράσουμε δεν το κρίνει μόνο το μάτι αλλά και το τι θα νιώσουμε αφού όλα κρύβουν την δική τους ιστορία ”Κάθε vintage ρούχο κρύβει μια ιστορία. Για κάποια η ιστορία είναι γνωστή ενώ για άλλα δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση μυστηρίου. Πλέον δεν αναφερόμαστε σε υλικά αγαθά αλλά σε συναισθήματα, η απόκτηση ενός vintage ρούχου με ιστορία μετατρέπεται σε ”κυνήγι θησαυρού” ικανοποιώντας σε πνευματικό επίπεδο”.

Tip: αν δεν μπορείς να τους επισκεφθείς τσέκαρε στις σελίδες τους στο facebook!
APOTHEKEhttps://www.facebook.com/apothekevintage/timeline
TRASHhttps://www.facebook.com/trashvintageclothing?fref=ts

 

Γέννημα-θρέμα Ρόδου. Πλέον ζω στη Θεσσαλονίκη. Από-πιο-μικρή ήμουν περίεργη για τα πάντα και ήθελα να μαθαίνω ό,τι καινούργιο υπήρχε. Δεν άργησα να καταλάβω ότι η δημοσιογραφία ήταν αυτό που ήθελα να ακολουθήσω. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με το ελεύθερο ρεπορτάζ. Τα περιοδικά, οι ταινίες, το ραδιόφωνο, το φαγητό και η Alfie (το jack russel μου) είναι οι αδυναμίες μου.

Be first to comment