Μερικά βράδια δεν μπορούμε για κανέναν λόγο να κοιμηθούμε. Περνάνε τα λεπτά και οι ώρες και ο ύπνος δεν λέει να ‘ρθει. Συμβαίνει σ’ όλους, δεν είμαστε ρομπότ. Οι βραδινές ώρες έχουν συνδεθεί εξάλλου με την ανάλυση και τη σκέψη όσων διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο είναι το stress και η υπερένταση. Επιπλέον, ο ύπνος επηρεάζεται και από την αλλαγή της ώρας. Τι εννοούμε; Εννοούμε ότι θα πρέπει να έχεις μια standard ώρα στην οποία πέφτεις για ύπνο. Αν μία μέρα κοιμάσαι στις 23:00 και την άλλη στις 2:00, το σώμα σου δεν μπορεί να συνηθίσει ποιες ώρες κοιμάσαι και ποιες όχι, με αποτέλεσμα να μη σ’ αφήνει να κοιμηθείς.

Υπάρχουν όμως μικρές αλλαγές που μπορείς να εντάξεις στη ρουτίνα σου και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο εύκολα. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστές ανάγκες, αλλά αυτές οι συμβουλές μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν από τον καθένα.

1. Κάνε λίγη yoga

Έρχεσαι κουρασμένη από τη δουλειά και δεν έχεις δύναμη να κάνεις τίποτα άλλο. Ωστόσο λίγες στάσεις yoga θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ελέγξεις το stress μέσα από τις ασκήσεις αναπνοής. Βάλε ένα βίντεο στο Youtube ή απλά κατέβασε στο κινητό σου κάποια εφαρμογή για yoga.

2. Πιες ένα ζεστό τσάι

Ανάλογα με το είδος τσαγιού που θα επιλέξεις, ένα ζεστό ρόφημα πριν ξαπλώσεις θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα. Σου προτείνουμε ένα χαμομήλι ή ένα τσάι μέντας, που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Αν δεν σου αρέσει το τσάι, μπορείς να φτιάξεις μια ζεστή σοκολάτα.

Photo: Kira auf der Heide /Unsplash
Photo: Kira auf der Heide /Unsplash

3. Αφιέρωσε λίγα λεπτά στον διαλογισμό

Μπορεί να μη σου αρέσει η yoga και οι ασκήσεις της. Γι΄αυτό μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά κάθε μέρα στον διαλογισμό. Κλείσε τα μάτια σου, βάλε ίσως μια χαλαρωτική μουσική και για λίγα λεπτά μη σκέφτεσαι τίποτα, επικεντρώσου στο τώρα.

4. Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους

Αν διαθέτεις μεγάλη μπανιέρα μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις έναν καθαρισμό προσώπου ή μια μάσκα ομορφιάς. Δες το σαν ένα retreat στον εαυτό σου. Το καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείς να κάνεις όλα αυτά κάθε μέρα, αλλά μια φορά στο τόσο όταν νιώθεις αρκετά πιεσμένη είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Photo: Jared Rice / Unsplash
Photo: Jared Rice / Unsplash

5. Μην κοιμάσαι και μη τρως αργά

Ίσως είναι η σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις. Όταν τρως νωρίς βοηθάς την διαδικασία πέψης του οργανισμού σου, ενώ δεν πέφτεις με γεμάτο στομάχι στο κρεβάτι. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι νωρίς και τουλάχιστον για οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Η ιδανική ώρα που θα πρέπει να κοιμάσαι είναι γύρω στις 10 με 11 το βράδυ.

6. Απενεργοποίησε οποιαδήποτε τεχνολογική συσκευή

Το φως από την οθόνη του κινητού μας δίπλα από το μαξιλάρι δεν είναι ότι καλύτερο για τον ύπνο μας. Ούτε και ο ήχος των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίλεξε να κλείσεις οποιαδήποτε τεχνολογική συσκευή, τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο. Αντίθετα μπορείς να διαβάσεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο.

Featured Photo: Kinga Cichewicz/Unsplash