Διεθνης Γυμνη Ποδηλατοδρομια στη Θεσσαλονικη

Για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία,στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 3 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής το Πάρκο ΧΑΝΘ Skate είχε γεμίσει με κόσμο. Κόσμο νέο,κόσμο μεγάλο,κόσμο από Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Μέχρι τις 7 και κάτι το απόγευμα στο Πάρκο γινόταν ένα πάρτυ,που σίγουρα παρόμοια του δεν γίνονται συχνά στην πόλη.Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν τον χρόνο και την ευκαιρία μέσα από το bodypainting να εκφράσουν κάθε κοινωνική τους ανησυχία,λίγο πριν ξεχυθούν με τα ποδήλατα τους στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.Αφετηρία της ποδηλατοδρομίας ήταν το Πάρκο,όπου και ακολούθησε ή μάλλον συνεχίστηκε το ξέφρενο πάρτυ με πολύ μουσική.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα παγκόσμιο event το οποίο ”φιλοξενείται” σε περίπου 70 χώρες κάθε χρόνο.Στην χώρα μας γίνεται για 7η χρονιά και θεωρείται ίσως η πιο γιορτινή και ειρηνίκη διαμαρτυριά υπερασπίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνίκα προβλήματα.Ουσιαστικα το ποδήλατο που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο event έχει ως στόχο την προώθηση και προβολή του ως μέσο μετακίνησης αντικαθιστόντας κάθε άλλο ρυπογόνο μέσο που υπάρχει.Ενώ,η γυμνή εμφάνιση θέλει να απο-ενοχοποιήσει την φυσική ομορφιά του σώματος,η οποία πολλές φορές γίνεται προϊόν εκμετάλευσης στο βωμό του κέρδους.
Για την to event και για τους σκοπούς του μας μίλησε πιο αναλυτικά η Χριστίνα Σακαλή.

(Το φωτογραφικό υλικό είναι του Morteza Jafari)
naked podilasia

 

-Τι συμβολίζει η γυμνή εμφάνιση;Το ποδήλατο;Και το body painting;
Με τη γυμνή μας εμφάνιση θέλουμε να δείξουμε την έκθεση του ανθρώπινου σώματος και της υγείας μας στη ρύπανση. Τονίζουμε με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ότι άσεμνο ή βρώμικο δεν είναι το γυμνό μας σώμα, αλλά η έκθεσή του στη ρύπανση, τη βία, τον ρατσισμό και όσα άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως πολίτες σε αυτή την πόλη. Η γυμνή ποδηλατοδρομία είναι μια πολυδιάστατη δράση με περιβαλλοντικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό χαρακτήρα, μια γιορτινή διαμαρτυρία για το ποδήλατο και το ανθρώπινο σώμα! Το ποδήλατο (μαζί με τα ΜΜΜ) διεκδικούμε να αποτελέσει το βασικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, ώστε να απεγκλωβιστούμε από την αυτοκίνηση και τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον και βλάπτουν την υγεία μας. Κατά τη διάρκεια της ποδηλατοδρομίας φωνάζουμε συνθήματα όπως: «Βγες έξω από το ΙΧ σου, ανέβα στο ποδήλατο ν’ αλλάξεις τη ζωή σου»! Το body painting γίνεται για να διακοσμήσουμε τα γυμνά μας σώματα με ζωγραφική, να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε, να τολμήσουμε πιο εύκολα μια ολόγυμνη εμφάνιση και να προσδώσουμε στη δράση έναν πιο καλλιτεχνικό και γιορτινό χαρακτήρα.
-Ποιος είναι ο σκοπός σας;
Ο βασικός σκοπός μας είναι να προωθήσουμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην πόλη και να διεκδικήσουμε την από-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, θέμα το οποίο συνδέεται με πολλά άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με σκοπό το κέρδος, η επιβολή των κατασκευασμένων προτύπων ομορφιάς, οι διατροφικές διαταραχές σε ανθρώπους που δεν αποδέχονται το σώμα τους, τα κρούσματα βιασμών κ. ά. Ταυτόχρονα η Γυμνή Ποδηλατοδρομία κάθε χρόνο προβάλλει κοινωνικά ζητήματα που είναι επίκαιρα όπως πχ η διεκδίκηση του νερού ως κοινωνικού και δημόσιου αγαθού, η επικείμενη καταστροφή και οικοπεδοποίηση των ελληνικών αιγιαλών, η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική κ. ά.
-Με ποιον τρόπο πιστευέτε έχετε πετύχει τον στόχο σας;
Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη είναι μια δράση που διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά και έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη μας, ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει, την περιμένει και συμμετέχει με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Μέσα από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, την παρουσίαση, την ευρεία κάλυψη από ΜΜΕ και την ανταπόκριση του κόσμου που μας λέει πόσο απολαμβάνει τη δράση θεωρούμε ότι καταφέρνουμε να περάσουμε τα μηνύματα της Γυμνής Ποδηλατοδρομίας και να έχει επιτυχία η διοργάνωση.

-Φέτος για 7η συνεχή χρονιά έγινε η Διεθνη Γυμνή Ποδηλατοδρομία.Πως βλέπετε την συμμετοχή του κοινού;
Η συμμετοχή του κοινού είναι όλο και μεγαλύτερη κάθε χρόνο και πολλοί είναι αυτοί που τολμάνε μια ολόγυμνη ή τόπλες (για τις γυναίκες) εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μπαίνει όλο και περισσότερο στο κλίμα της Γυμνής Ποδηλατοδρομίας, κατανοεί τους σκοπούς και τα μηνύματά της και θέλει να συμμετέχει ενεργά. Συνήθως 1500-2000 ποδηλάτες συμμετέχουν κάθε χρόνο. Τα body painting είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και ο κόσμος συμμετέχει με συνθήματα και σχέδια που επιστρατεύουν όρεξη, μεράκι και μεγάλη φαντασία! Μετά τη Γυμνή Ποδηλατοδρομία στο πάρτυ που ακολουθεί τα δίνουμε όλα και διασκεδάζουμε με την ψυχή μας!

 naked podilasia

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *